Ottomaanse Rijk

Ottomaanse Rijk

0 1178

Het Ottomaanse Rijk was een reusachtig rijk heersend over drie continenten. Het werd gesticht door Osman I in 1299 en hield het tot 1922 vol. Het rijk was een opvolger van het Seldjoeken-Rijk dat ook een Turks rijk was. Het rijk heerste van de 14e tot 20e eeuw. Het heerste namelijk 6 eeuwen lang.
Het Ottomaanse Rijk
Het Ottomaanse Rijk was een Tukrse rijk dat heerste over Noord-Afrika, Europa en Azie. Het werd oorspronkelijk gesticht door Osman I als Osman Beyligi. Later is het gegroeid tot een wereldmacht. het Ottomaanse rijk was een Kalifaat, dus het was een Islamitische Rijk. Het had een Islamitische staat maar ook niet-moslims leefden in vrede onder de leiding van de Moslims.

De Stichting van het Rijk
De Sjeldjoeken versloegen de Byzantijnen bij de slag bij Manzikert. Anatolië was veroverd door de Turken. Nadat ook het Seldjoeken Rijk verviel, werd Anatolië gedeeld in verschillende “Beyliks”, wat een turkse term is. Een daarvan was Osman Beyligi, waar Osman I de leider van was. Hij was een stichter van een klein Beylik maar zijn Beyilk zou later de grootste wereldmacht ooit worden.
De Groei
het rijk begon met een kleine emiraat te veroveren in Klein-Azië door Osman I. De ligging van dat emiraat had zowel voordelen als nadelen. Het nadeel is dat het vlakbij de machtcentrum lag van de Byzantijnen, die nog niet helemaal verlaan waren. het voordeel daarentegen is dat het op een goede handelsroute ligt. De eerste hoofdsteden waren Sogut, Bursa en Edirne. Osman verenigde eerste de Sjeldjoekenstaatjes in Anatolië, dan staken ze over naar de Balkan waar ze de Serviërs en Bulgaren verslaan. In de Slag op het Merelveld in Kosovo (1389) werden de Serviërs verslagen, maar werd sultan Murad gedood.De overwinning was niet zeker maar een grote deel van de Balkan was nu van Het Ottomaanse Rijk. Nu was het doel Constantinopel, het centrum van drie continenten.
Een Nederlaag
In 1400 bezitte het rijk over heel Balkan en heel Anatolië. Maar het werd aangevallan door Timoer Lenk, ze werden zelfs verslagen. In 1402 versloegen de Byzantijnen de Ottomanen bij de slag bij Ankara. Sultan Beyazid I was gevangengenomen. De blijdschap van de Byzantijne duurde want Mehmed I wist het Rijk weer te verenigen.

Fatih Sultan Muhammed(Mehmed II)
Fatih Sultan Muhammed, bekend als Fatih Sultan Mehmet, wist de grootste doel, Constantinopel, te veroveren in 1453. Constantinopel werd Istanboel en de Byzantijnen werden definitief verslagen. Dit was het begin van een nieuw tijdperk, de Nieuwe Tijd. Het Oost-Romeinse Rijk werd vervallen. De nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rij werd dus Istanboel.
Het Einde van Het Rijk
Vele machtige Rijken zoals Rusland, Engeland verklaarden oorlog tegen de Ottomanen. Het Ottomaanse Rijk werd gedwongen de Balkan-landen op te geven. Na de ruzie met ook de Arabieren speelde ze het Midden-Oosten ook kwijt. Iedereen profiteerde van de afgang van het Rijk. Als laatste werd er om het hedendaagse Turkije en de besturingsvorm Het Kalifaat gevochten. Het Kalifaat mocht niet verdwijnen omdat het dé staat was van de Moslims. De Turken wisten te winnen van Engeland en Turkije was beschermd. Kemal Ataturk, stichter van het hedendaagse Turkije was nu aan het hoofd van de staat. Maar er gebeurde iets bijzonders. Hoewel er zoveel gevochten werd om het Kalifaat en hoewel de overwinnig van Ataturk was schafte Ataturk zelf het Kalifaat af. Vele mensen werden geëxecuteerd door Ataturk omdat ze in opstand kwamen tegen hem.

SIMILAR ARTICLES